English book notes pdf and video free download

The Angel of Peace Class 7 English Lesson 14

The Angel of Peace Class 7 English Lesson 14

It was Christmas time and there was a merry atmosphere all around. But the charity home which used to arrange Christmas parties every year for the children was passing through a state of crisis. It seemed that there would not be any party that year and the children would miss the special food on that occasion. Then suddenly a person came in and handed over an envelope to Mother. He said that Mother could use the money the way she liked. There were new hundred rupee notes in it and that year the children had the best Christmas party that they ever had.

This happened most of the time and at times when the doorbell did not ring, Mother was still able to collect money for that occasion. Her system of helping the poor was simplicity itself; she did what was possible. “She had no idea where the money would come from. But if a project was needed she would go ahead,” said one admirer.

The Mother we are talking about, is none other than Mother Teresa, who is known as the ‘Lady of the Slums’, ‘The Angel of Mercy’, ‘The Saint of the Gutters, ‘The Gentle Mother’ and other such names.

Her first major project – a home for the destitute, sick and dying, was opened in 1952 when she saw an old woman dying on the street, eaten by rats and ants. She picked her up, took her to the hospital and refused to move from there until she was admitted. Then she went to the municipal authorities and asked for a shelter where the dying poor could die in dignity. She was provided with a place near the Kali Temple in Kolkata, and the following day she and her sisters and the dying moved in. Today, some 150 people, many seriously ill and unacceptable elsewhere, are washed, fed and sheltered in this Kolkata home, called ‘Nirmal Hriday’.

Name some people in your area who help the poor.

Returning to the streets of Kolkata, she began, collecting children to teach them hygiene. She sought a centre for her work. When a family offered rooms on the top floor of their large house, she appointed some assistants, eventually 26 in all, who formed the nucleus of the ‘Missionaries of Charity. Now their number is more than 700 – mostly young Indians.

She lived a simple life, travelled by second-class on the train, and got down on hands and knees to scrub floors. She cherished simplicity and wore a shawl more darned than knitted. She saw in the poor what others often fail to see, their loneliness, their humour, their honesty and their courage.

“I am anxious for people to know of the greatness of the poor,” she said.

She once went to a Hindu family which had been starving and brought them rice.

Before she knew it, the mother of the family had divided it and given half of the rice to the Muslim family next door. She said that they were just as hungry as her

family was. “I believe we need the poor as much as they need us,” said Mother Teresa.

How do you help your neighbours?

The woman in the white sari with a blue border, Mother Teresa, till her death had no money, no property, and no savings of her own. But her real wealth was Himalayan in size-7500 children in 60 schools, 9,60,000 patients cared for in 213 dispensaries; 4700 victims of leprosy in 54 clinics; 1600 abandoned or orphaned children in 20 homes and 3400 destitute or dying people in 23 homes, all this in 35 cities and towns in India and in a dozen other countries.

Today, even though she is not with us anymore, she is still loved by the poor and the neglected; respected by the Missionaries of Charity, and admired by the Hindus, Muslims and Christians alike for her lifelong commitment to the that transcends all barriers. 

Words Meanings

Merry (मेरी)–हर्षोल्लास की स्थिति, मस्ती

Crises (क्राइसीस) –संकट

Simplicity-( सिम्पलीसिटी) –सादगी

Project(प्रॉजेक्ट) –परियोजना

Admirer(एडमायरर)–प्रशंसक

Slum(स्लम) –गंदी बस्ती

Angel(एंजेल) –देवदूत

Mercy(मर्सी)–देवदूत

Saint ( सेंट) –संत

Gutter(गटर)–नाली

Destitute(डेस्टिट्यूट)–निराश्रित।

Missionaries of charity (मिसनारिसऑफ चैरिटी) –एक संगठन जो गरीबों और जरूरतमंदों की मदद के लिए धन या भोजन एकत्र करता है।

Dignity(डिग्निटी)–गौरव,शान।

Abendoned(अबेन्डोनेड)–छोड़ा हुआ,परित्यक्त।

 Hygiene(हाईजीन)–स्वच्छता।

Assistant(असिस्टेंट) –सहायक

Nucleus(न्यूक्लियस) –नाभिक,केन्द्र

Cherish (चेरिस)–पोषण करना

Darned. ड्रेन्ड–  रफ़ू किया हुआ

Loneliness (लोनलिनेस)– अकेलापन

Humuor(ह्ममर) –हास्य

Reading Comprehension

A. Answer the following questions.

1. How did the charity home celebrate Christmas every year?

Answer – The charity home used to arrange Christmas parties every year for the children.

2. What did the man hand over to the Mother?

Answer – The man handed over an envelope to the Mother in which there were new hundred rupee notes.

3. What does it mean by “when the doorbell did not ring.”?

Answer – The term “When the doorbell did not ring” means that they did not get any help or support from anyone.

4. What did the admirer say?

Answer – The admirer said that Mother Teresa had no idea where the money would come from. But if a project was needed she would go ahead.

5. What is ‘Nirmal Hriday’?

Answer – ‘Nirmal Hriday’ is a shelter for those people who are seriously ill and unacceptable elsewhere. These people are washed, fed and sheltered in this home.

6. What did Mother do on the streets of Kolkata?

Answer – Mother collected children on the streets of Kolkata to teach them hygiene.

7. How were the ‘Missionaries of Charity formed?

Answer – Mother was looking for a centre for her work of teaching the street children hygiene when a family offered her rooms in their house. She appointed about 26 assistants and the ‘Missionaries of Charity was formed.

8. Find out words that describe Mother’s simplicity?

Answer – “She lived a simple life, travelled by second-class on the train, got down on hands and knees to scrub floors. She cherished simplicity and wore a shawl more darned than knitted”. These words describe her simplicity.

9. What did she want the people to know about the poor?

Answer – She wanted the people to know about the greatness of the poor.

10. What was Mother Teresa’s real wealth?

Answer – Mother Teresa’s real wealth was Himalayan in size- 60 schools, 213 dispensaries, victims of leprosy in 54 clinics; orphaned children in 20 homes and destitute or dying people in 23 homes, all these in 35 cities and towns in India and in a dozen other countries.

11. How do people remember Mother Teresa?

Answer – People remember Mother Teresa for their lifelong commitment to the poor that excels all barriers.

B. Write True or False for each of the sentences given below.

a. The children of charity-home used to enjoy Christmas parties

every year. (True)

b. The envelope contained new thousand (1000) rupee notes. (False)

c. Many times the inmates of the charity home had no Christmas party. (False)

d. Mother knew from where the money would come for a project. (True)

e. The municipal authorities refused to provide her with a place for the poor. (False)

f. Most of the members of ‘The Missionaries of Charity are Indians. (True)

g. Mother Teresa knew the greatness of the poor. (True)

Vocabulary

1. Form sentences using the following words –

crisis, project, dignity, hygiene, starving, property, hungry

(i) Crisis – We should be strong enough to face any crisis.  

(ii) ProjectThe teacher gave projects to the students to help them learn better.

(iii) Dignity –We should always maintain our dignity.

(iv) Hygiene– Hygiene is the key to avoiding many diseases.

(v) Starving –Ravi was starving as he got lost in the jungle.

(vi) Property –The rich people have big properties.

(vii)Hungry – The children are feeling hungry.

2. Find out the words from the puzzle which come from the clues given below the puzzle.

The Angel of Peace Class 7 English Lesson 14 - PicsArt 10 01 01.42.00 - हिन्दी माध्यम में नोट्स संग्रह

Clues

1. road (street)

2. suffering from an illness (sick)

3. a place to live in (shelter)

4. one who is not rich (poor)

5. kindness, pity (mercy)

6. ability to behave in a calm and respectable way (dignity)

7. son or daughter of a person (child)

8. having no money, no food and no shelter (destitute)

9. a house or an area of a city that is in very bad condition (slum)

10. to collect money or things to help the poor (charity)

Grammar

Look at the following sentence.

Mother Teresa said, “ I am anxious for people to know of

the greatness of the poor.”

In this sentence, the exact words of Mother Teresa are used

and they are put in inverted commas.

We can also write the same sentence in a way that the same meaning is conveyed. We do so when we report someone’s speech in our language.

Example: Mother Teresa said that she was anxious for people to know of the greatness of the poor.

Rewrite the following sentences as given in the example.

1. Mother Teresa said, “I believe we need the poor as much as they need us.”

Answer – Mother Teresa said that she believed we need the poor as much as they need us.

2. She said, “They are just as hungry as we are.”

Answer – She said that they were just as hungry as we were.

3. An admirer said, “She has no idea where the money will come from.”

Answer – An admirer said that she had no idea where the money would come from.

4. Sister Franklin said. “This is a real sacrifice.”

Answer – Sister Franklin said that was a real sacrifice.

5. Mother replied, “I love the people of Kolkata.”

Answer – Mother replied that she loved the people of Kolkata.

Leave a Comment

आपका ईमेल पता प्रकाशित नहीं किया जाएगा. आवश्यक फ़ील्ड चिह्नित हैं *

error: Content is protected !!