English book notes pdf and video free download

Our Little River Class 7 English Lesson 10

Our Little River Class 7 English Lesson 10

Our little river twists and turns It’s just knee-deep when summer burns, How easy is it than to cross, Cattle and carts just ford across, The banks slope gently, though they’re high, And in the summer, always dry.

No dirt no mud: it all so clean, The sand glints with a golden gleam, And to one side, there stands a bed Of ‘Kash’, with white flowers overspread, Flocks of ‘mynahs’ gather there And with their chatter fill the air, While deep at night the jackals prowl, Piercing the silence with their howl.

Groves of palm and mango trees Upon the other bank one sees, Nestling beneath their leafy shade The village houses stand arrayed, Along the bank the children play, Splash each other, duck and spray, Or sometimes, having had their bath, Catch small fish in bits of cloth, The village women by that spot scrub with sand their pans and pots. They wash their clothes and have their bath, Then back they take the homeward path.

And then, often the rains begin The river fills up to the brim,

It rushes then upon its course In muddy whirls and deafening roars, Upon the banks, among the woods, A call rings out in joyful mood, And all the village wakes again To mark the festival of the rain.

Difficult Words

Twist (ट्विस्ट) =  मरोड़ना,ऐंठना

Bank ( बैंक) – तट

Mud (मड) = कीचड़

Glint (ग्लिन्ट) -झिलमिलाना

Chatter ( चैटर) = बक-बक करना

Prowl (प्राउल) =  चुपचाप, दबे पांव

Pierce (पिअर्स) – भेदना

Groves (ग्रोव्ज़ ) = पेड़ों के झुंड

 Array (अरे) = वस्तुओं का संग्रह

 Course(कोर्स) -रास्ता,राह.

Reading Comprehension

 [A] Put the tick (√) against the right one and cross (X) against the wrong one.

1. The river is knee deep in summer. (√)

2. It is not easy to cross the river in summer. (×)

3. The river is straight.(×)

4. The river is dirty.(×)

5. Children play in the river.(×)

6. The village houses situated far away from the river.(×)

7. The river fills itself up to the brim in summer.(×)

8. They enjoy a festival in the rainy season. (√)

[B] Answer the following questions : 

Q. 1. How is the river ? 

Ans. The river is a little one. 

Q. 2. Why is it easy to cross the river in sum- mer ?

Ans. It is easy to cross the river in summer be- cause it is just knee deep.

Q. 3. Can the animals also cross the river in summer ?

Ans. Yes, the animals can also cross the river in summer.

Q. 4. How do the river banks look like in sum- mer ?

Ans. The river banks are very dry in summer.

Q. 5. Why does the sand glint and gleam ?

 Ans. The sand glint and gleam because there is no dirt, no mud and it is very clean.

Q. 6. Why do the jackals go there at night?

Ans. The jackals go there in search of prey.

Q. 7. On which side of the river are the village houses situated ?

Ans. The village houses are on the other side of the river where there are trees.

 8. In which season does the river fill up to the brim ?

Ans. The river fills upto the brim in the rainy season. 

Q. 9. How does the river water look ? 

Ans. The river water looks muddy in rainy season.

Q. 10. Why do the villagers have a joyful mood ?

Ans. The villagers have a joyful mood to celebrate the festival of the rain.

 Vocabulary

[A] Q. 1. Go through the poem and make a list of describing words. 

Ans. List of describing words: 

(i) Knee deep, 

(ii) Golden gleam, 

(iii) Flock of mynah,

(iv) bed of kosh, 

(v) Jackals prowl, 

(vi) Leafy shade, 

(vii) Stand arrayed, 

(viii) homeward path,

(ix) muddy whirls,

(x) Deafening roars, 

(xi) joyful mood. 

Q. 2. Pick up the rhyming words from the poem for the following words and supply one word more for each.

Turns.  –     burns

There.   –      air

Bath.    –     cloth

Cross   –  across

Prowl  –   Howl

Spot    –   Pots

Clean –     gleam

Shade –   Arrayed

Course-    roars

High –     dry

Trees –     sees

Bath –      path

Bed.   –     spread

Play.   –     spray

Again   –   rain

[B] Use the following words in your own sen- tences :

 1. Burns: Fire burns the wood.

 2. Chatter : Students were chattering in the class. 

3. Glints: He was attracted by the glint.

4. Catch: Ram dropped the catch.

5. Scrub: The servant scrubbed the utensils.

6.Rings: the peon rings the bell.

7. Mark: He made a mark on the book.

Leave a Comment

आपका ईमेल पता प्रकाशित नहीं किया जाएगा. आवश्यक फ़ील्ड चिह्नित हैं *

error: Content is protected !!