Only God can Make a Tree Class 7 English Lesson 13

Only God can Make a Tree Class 7 English Lesson 13

I think that I shall never see,

A poem is lovely as a tree.

A tree whose hungry mouth is prest,

Against the earth’s sweet flowing breast.

A tree that looks at – God all day,

And lifts her leafy arms to pray.

A tree that may in summer wear,

A nest of robins in her hair.

Upon whose bosom snow has lain,

Who intimately lives with rain.

Poems are made by fools like me,

But only God can make a tree.

– Joyce Kilmer

Word Meanings

 robin( रॉबिन)- यूरोप में पाई जाने वाली छोटी चिड़िया

bosom (बुज़म) -छाती/हृदय

 prest( प्रेस्ट)-दबा हुआ

intimate (इंटिमेट)-अन्तरंग

lain ( v ) (लेन)-फैला हुआ

 leafy arms(लीफि आर्म्स)-पत्तेदार शाखाएं।

Reading Comprehension

Put a (✔ ) tick mark on the correct alternative.

1. Who is ‘I’ in the poem ?

(a) tree (b) women (c) poet (d) bird

Answer – (c) poet

2. The tree is like –

(a) a mother (b) a child (c) God (d) The Earth

Answer – (b) a child

3. The tree is fed by –

(a) another tree (b) Mother Earth (c) God (d) the Robin

Answer – (b) Mother Earth

4. The Earth in the poem is compared to –

(a) God (b) a little girl (c) a mother (d) a tree

Answer – (c) a mother

5. The hair of the tree is its –

(a) stem (b) branches (c) flowers (d) roots

Answer – (b) branches

Answer the following questions.

1. What does the tree wear during summer?

Answer – The tree wears a nest of robins during summer.

2. What part of the tree is referred to as its mouth?

Answer – The root of the tree is referred to as its mouth.

3. How can the tree lift its arms to pray?

Answer – The tree can lift its leafy arms to pray as some of its branches are in upward direction.

4. Which lines show that the tree is a female?

Answer – The following lines show that the tree is a female –

‘And lifts her leafy arms to pray.’

‘A nest of robins in her hair.’

5. Who lives intimately with the tree?

Answer – The rain lives intimately with the tree.

6. What does the tree get from the earth’s sweet flowing breast ?

Answer – The tree gets its food or nutrition from the earth’s sweet flowing breast.

7. What lay in the bosom of the tree?

Answer – The snow lay in the bosom of the tree.

Vocabulary

A. Find out the rhyming pairs of the words.

Only God can Make a Tree Class 7 English Lesson 13 - AVvXsEjQqMLZ2lDOl16ioF6RKlh - हिन्दी माध्यम में नोट्स संग्रह

B. Label the parts of the tree select your words from the list given in the box :

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!